در واقع تعاونی‌ها سازمان‌های تجاری مردم‌محور هستند که در تمام فعالیت‌های اقتصادی و تقریباً در همه کشورهای جهان فعالیت می‌کنند و به صورت مستقیم یا غیرمستقیم، در تولید ملی، کارآفرینی و جذب نیروی کار، با افراد جامعه مشارکت می‌کنند و غالباً مالکیت مستقلی دارند.  با توجه به اهمیت و تعامل با اقتصاد جهانی و تسهیل مسیر توسعه صادرات کالاها و خدمات تعاونی به بازارهای هدف و گسترش ارتباط با شبکه تعاونی‌های کشورهای مختلف، اتاق تعاون مرکزی تشکیل شده و به تبع آن در استان‌ها نیز این اتاق‌ها برای آن که زمینه ارتباط میان تجار، بازرگانان و بخش تولید و خدمات را با دیگر بخش‌ها تقویت کنند، راه‌اندازی شده اند.